Usunięcie Konta Użytkownika: Różnice pomiędzy wersjami

Z OpenGeoWiki
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
m (poprawki w tekście i dopiski)
m
Linia 1: Linia 1:
Każdy użytkownik może zrezygnować z zabawy i usunąć konto użytkownika z [[Opencaching PL|Serwisu]] zgodnie z procedurą opisaną poniżej. Należy przy tym wziąć pod uwagę, że zgodnie z postanowieniami licencji CC (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/) oraz [[Regulamin OC PL|Regulaminem OC PL]], wszelkie dane wprowadzone przez użytkownika, w szczególności opisy [[Skrzynka|skrzynek]]<nowiki/>wipisy w logach pozostają na serwerach [[Opencaching PL|Opencaching.pl]] wAby uniknąć przypadkowego usunięcia konta i treści z nim powiązanych dousuwaniem kont zajmują się tylko członkowie Rady Technicznej na wniosek użytkownika, który chce usunąć swoje konto z [[Opencaching PL|Serwisu]].
+
Każdy użytkownik może zrezygnować z zabawy i usunąć konto użytkownika z [[Opencaching PL|Serwisu]] zgodnie z procedurą opisaną poniżej. Należy przy tym wziąć pod uwagę, że zgodnie z postanowieniami licencji CC (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/) oraz [[Regulamin OC PL|Regulaminem OC PL]], wszelkie dane wprowadzone przez użytkownika, w szczególności opisy [[Skrzynka|skrzynek]] <nowiki/>wpisy w logach pozostają na serwerach [[Opencaching PL|Opencaching.pl]].
 +
 
 +
Aby uniknąć przypadkowego usunięcia konta i treści z nim powiązanych usuwaniem kont zajmują się tylko członkowie Rady Technicznej na wniosek użytkownika, który chce usunąć swoje konto z [[Opencaching PL|Serwisu]].
  
 
'''Aby usunąć swoje konto w [[Opencaching PL|Serwisie]] Opencaching.pl należy:'''
 
'''Aby usunąć swoje konto w [[Opencaching PL|Serwisie]] Opencaching.pl należy:'''
Linia 6: Linia 8:
  
 
'''Po otrzymaniu takiej wiadomości Rada Techniczna rozpoczyna procedurę kasowania konta:'''
 
'''Po otrzymaniu takiej wiadomości Rada Techniczna rozpoczyna procedurę kasowania konta:'''
# Nazwa użytkownika zostaje zmieniona na Konto Usunięte
+
# Nazwa użytkownika zostaje zmieniona na "Konto Usunięte"
 
# Użytkownik o określonym ID otrzymuje status BAN w celu dodatkowego ograniczenia funkcjonalności konta użytkownika
 
# Użytkownik o określonym ID otrzymuje status BAN w celu dodatkowego ograniczenia funkcjonalności konta użytkownika
 
# Następnie Rada Techniczna usuwa adres email przypisany do kasowanego konta użytkownika z bazy danych Serwisu.
 
# Następnie Rada Techniczna usuwa adres email przypisany do kasowanego konta użytkownika z bazy danych Serwisu.
Linia 14: Linia 16:
 
Jeśli jedynym powodem usunięcia konta z serwisu są przychodzące cyklicznie wiadomości o wydarzeniach związanych z działaniem Serwisu, zamiast usunięcia konta można poprosić o wyłączenia wysyłki wiadomości dla danego konta.
 
Jeśli jedynym powodem usunięcia konta z serwisu są przychodzące cyklicznie wiadomości o wydarzeniach związanych z działaniem Serwisu, zamiast usunięcia konta można poprosić o wyłączenia wysyłki wiadomości dla danego konta.
  
''W przyszłości planujemy zautomatyzować proces usuwania konta, niemniej nie wiemy kiedy to nastąpi.''
+
___
 +
 
 +
''P.S. W przyszłości planujemy zautomatyzować proces usuwania konta.''

Wersja z 14:36, 29 mar 2017

Każdy użytkownik może zrezygnować z zabawy i usunąć konto użytkownika z Serwisu zgodnie z procedurą opisaną poniżej. Należy przy tym wziąć pod uwagę, że zgodnie z postanowieniami licencji CC (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/) oraz Regulaminem OC PL, wszelkie dane wprowadzone przez użytkownika, w szczególności opisy skrzynek wpisy w logach pozostają na serwerach Opencaching.pl.

Aby uniknąć przypadkowego usunięcia konta i treści z nim powiązanych usuwaniem kont zajmują się tylko członkowie Rady Technicznej na wniosek użytkownika, który chce usunąć swoje konto z Serwisu.

Aby usunąć swoje konto w Serwisie Opencaching.pl należy:

  1. Wysłać wiadomość email do Rady Technicznej – rt@opencaching.pl – wiadomość musi być wysłana z adresu skojarzonego z kontem użytkownika Serwisu
  2. W treści wiadomości, oprócz prośby o usunięcie konta należy wyraźnie zaznaczyć login/nazwę użytkownika.

Po otrzymaniu takiej wiadomości Rada Techniczna rozpoczyna procedurę kasowania konta:

  1. Nazwa użytkownika zostaje zmieniona na "Konto Usunięte"
  2. Użytkownik o określonym ID otrzymuje status BAN w celu dodatkowego ograniczenia funkcjonalności konta użytkownika
  3. Następnie Rada Techniczna usuwa adres email przypisany do kasowanego konta użytkownika z bazy danych Serwisu.

Usunięcie konta jest nieodwracalne, co nie oznacza, że nie można wrócić do zabawy pod innym nickiem :)

Jeśli jedynym powodem usunięcia konta z serwisu są przychodzące cyklicznie wiadomości o wydarzeniach związanych z działaniem Serwisu, zamiast usunięcia konta można poprosić o wyłączenia wysyłki wiadomości dla danego konta.

___

P.S. W przyszłości planujemy zautomatyzować proces usuwania konta.