Usunięcie Konta Użytkownika

Z OpenGeoWiki
Skocz do: nawigacja, szukaj

Każdy użytkownik może zrezygnować z zabawy i usunąć konto użytkownika z Serwisu zgodnie z procedurą opisaną poniżej. Należy przy tym wziąć pod uwagę, że zgodnie z postanowieniami licencji CC (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/) oraz Regulaminem OC PL, wszelkie dane wprowadzone przez użytkownika, w szczególności opisy skrzynek wpisy w logach pozostają na serwerach Opencaching.pl.

Aby uniknąć przypadkowego usunięcia konta i treści z nim powiązanych usuwaniem kont zajmują się tylko członkowie Rady Technicznej na wniosek użytkownika, który chce usunąć swoje konto z Serwisu.

Aby usunąć swoje konto w Serwisie Opencaching.pl należy:

  1. Wysłać wiadomość email do Rady Technicznej – rt@opencaching.pl – wiadomość musi być wysłana z adresu skojarzonego z kontem użytkownika Serwisu
  2. W treści wiadomości, oprócz prośby o usunięcie konta należy wyraźnie zaznaczyć login/nazwę użytkownika.

Po otrzymaniu takiej wiadomości Rada Techniczna rozpoczyna procedurę kasowania konta:

  1. Nazwa użytkownika zostaje zmieniona na "Konto Usunięte"
  2. Użytkownik o określonym ID otrzymuje status BAN w celu dodatkowego ograniczenia funkcjonalności konta użytkownika
  3. Następnie Rada Techniczna usuwa adres email przypisany do kasowanego konta użytkownika z bazy danych Serwisu.

Usunięcie konta jest nieodwracalne, co nie oznacza, że nie można wrócić do zabawy pod innym nickiem :)

Jeśli jedynym powodem usunięcia konta z serwisu są przychodzące cyklicznie wiadomości o wydarzeniach związanych z działaniem Serwisu, zamiast usunięcia konta można w ustawieniach: Menu użytkownika/Moje dane/Zmiana danych wyłączyć powiadomienia (jak niżej).

Wyłączenie powiadomień

___

P.S. W przyszłości planujemy zautomatyzować proces usuwania konta.